top of page
112309586_l.jpg

6 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη από την κηδεμονία ενός σκύλου

Αγάπη άνευ όρων. Αφοσιωμένη συντροφιά. Συνεχής διασκέδαση. Οι σκύλοι φέρνουν τόση χαρά στις ζωές των ανθρώπων.  Πρόσφατες μελέτες για την σχέση του ανθρώπου με τους σκύλους απέδειξαν ότι η κηδεμονία σκύλου είναι ευεργετική για την υγεία μας αλλά και για την συναισθηματική μας ισορροπία.

1. Οι σκύλοι ανακουφίζουν από το άγχος. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Aaron Katcher του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και τον Alan Beck του Πανεπιστημίου Purdue, το να παίζει κάποιος με έναν σκύλο ή ακόμα και απλά να τον χαϊδεύει, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, επιβραδύνει την αναπνοή και χαλαρώνει την μυική ένταση σχεδόν αμέσως. Αυτή η έρευνα υποστηρίζεται και από πιο πρόσφατες που δείχνουν μειωμένα επίπεδα των ορμονών του στρες, ακόμα και σε άτομα που είναι υποψήφια για αντιϋπερτασική θεραπεία.

2. Οι σκύλοι κάνουν καλό στην καρδιά. Κυριολεκτικά! Το “American Journal of Cardiology” δημοσίευσε έρευνα σε μελέτη 369 ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα, έναν χρόνο μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Έναν χρόνο αργότερα, οι κηδεμόνες κατοικιδίων είχαν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης από όσους δεν είχαν κατοικίδια. Η έρευνα κατέληξε ότι η σχέση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων μειώνει το στρες, το οποίο είναι βασική αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

3. Οι σκύλοι μας κάνουν χαρούμενους. Μία έρευνα στην Ιαπωνία το 2009 αποκάλυψε ότι και μόνο κοιτώντας τον σκύλο μας στα μάτια αυξάνονται τα επίπεδα ωκυτοκίνης, γνωστής και ως “ορμόνης της αγάπης”, στον οργανισμό μας.  Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το να έχεις σκύλο μπορεί να απαλύνει την κατάθλιψη, και αυτό είναι αλήθεια ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Όσο ατονούν οι κοινωνικοί δεσμοί και τα μέλη της οικογένειας ζουν μακριά το ένα από το άλλο, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς, που οδηγούν στην κατάθλιψη. Μια έρευνα μελέτησε ανθρώπους άνω των 60 ετών που ζούσαν μόνοι τους αλλά είχαν κατοικίδιο.  Η πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη ήταν μόλις το 25% σε σχέση με όσους δεν είχαν κατοικίδιο. 

4. Οι σκύλοι μας κάνουν πιο κοινωνικούς. Σκεφτείτε πόσο συχνά σταματάτε να μιλήσετε σε ανθρώπους όταν είστε έξω με τον σκύλο σας. Μία έρευνα του Cummings School of Veterinary Medicine του Tufts University κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται κοντά σε ένα κατοικίδιο, αναφέρουν ότι αισθάνονται και πιο δεμένοι στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η έρευνα επίσης κατέληξε στο ότι οι έφηβοι που μεγαλώνουν με σκύλο έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο συμπονετικοί.

5. Οι σκύλοι σας κρατούν σε φόρμα. Μία έρευνα στον Καναδά δείχνει ότι οι κηδεμόνες σκύλου είναι πιο πιθανό να ασκηθούν – με ήπιας έντασης φυσική δραστηριότητα – από όσους δεν έχουν σκύλο.. Οπότε ναι, αυτές οι βόλτες γύρω από το τετράγωνο κάνουν καλό και σε εσάς!

6. Η όσφρηση ενός σκύλου μπορεί να σας κρατήσει υγιείς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να ανιχνεύουν μέσω της οσμής του δέρματος ή της αναπνοής διάφορους τύπους καρκίνου.  Επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν, και πάλι μέσω της οσμής, να προειδοποιούν τους διαβητικούς για χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.  Μπορούν ακόμα και να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τροφές στις οποίες είστε αλλεργικοί.

Συμπέρασμα: Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς φροντίζουμε τους σκύλους μας, στην πραγματικότητα η σχέση είναι αμοιβαία!

bottom of page