top of page
pexels-photo-26128.jpg

7 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε ένα κουτάβι

(1) Είστε έτοιμοι για έναν σκύλο;

Είτε διαλέξετε ένα κουτάβι είτε έναν ενήλικο σκύλο, χρειάζεται να έχετε χρόνο καθώς τόσο τα κουτάβια όσο και οι ενήλικοι σκύλοι απαιτούν χρόνο. Το να μεγαλώσετε ένα κουτάβι απαιτεί δέσμευση.

1. Τα μικρά κουτάβια χρειάζονται τάισμα τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Οι ενήλικοι σκύλοι ιδανικά χρειάζονται τάισμα δύο φορές την ημέρα.

2. Για να κοινωνικοποιήσετε ένα κουτάβι, δεν πρέπει να το αφήνετε μόνο του έξω. Χρειάζεται να δεθεί με την οικογένεια για να νιώσει ασφαλές. Το ίδιο συμβαίνει με τους ενήλικες σκύλους, χρειάζονται κοινωνικοποίηση και δεν πρέπει να μένουν έξω. Ένας σκύλος είναι μέλος αγέλης και χρειάζεται την αγέλη του.

3. Τα κουτάβια πρέπει να βγαίνουν βόλτα αμέσως μόλις φάνε ή πιουν ώστε να μάθουν να κάνουν την ανάγκη τους έξω. Οι ενήλικοι σκύλοι μπορεί να μην έχουν μάθει σε σπίτι, οπότε χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να μάθετε τον σκύλο σας να μην κάνει την ανάγκη του στο σπίτι.

4. Τα κουτάβια θα έχουν ατυχήματα στο σπίτι, όσο ακόμα μαθαίνουν να κάνουν την ανάγκη τους έξω. Αυτό συνεπάγεται αρκετό καθάρισμα. Οι ενήλικοι σκύλοι, ανάλογα με το μέγεθος και τη ράτσα τους, χρειάζονται βόλτα μέχρι και 4 φορές την ημέρα.

5. Ένα κουτάβι δεν μπορεί να μείνει μόνο του περισσότερο από λίγες ώρες. Μετά από λίγες ώρες, το κουτάβι δεν μπορεί να συγκρατήσει την κύστη του.

6. Το κουτάβι σας μπορεί να μασήσει πράγματα, είναι κάτι φυσιολογικό. Κρατήστε το κουτάβι σας ασφαλές σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον τις ώρες που λείπετε. Το ίδιο ισχύει και για έναν ενήλικο σκύλο.

Προετοιμαστείτε και επενδύστε σε χρόνο, εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση, αγάπη και την σωστή τροφή.

(2) Τι είδους κουτάβι είναι κατάλληλο για εσάς;

1. Πόσο μεγάλος θέλετε να είναι ο σκύλος σας; Οι μικρόσωμοι σκύλοι συχνά τα πάνε καλύτερα σε μικρούς χώρους. Το φαγητό, τα αναλώσιμα και τα φάρμακα είναι πιο ακριβά για μεγαλόσωμους σκύλους.

2. Θέλετε έναν σκύλο που να είναι δραστήριος ως ενήλικας, ή θα προτιμούσατε να έχετε έναν που πιθανότατα θα ηρεμήσει μετά από ένα ή δύο χρόνια; Πόση άσκηση μπορείτε να του προσφέρετε;

3. Πάρτε υπόψη σας και το είδος του τριχώματος. Μπορείτε να διαχειριστείτε το μάδημα;

(3)  Πού θα βρείτε το νέο σας κουτάβι;

Υπάρχουν πολλά κουτάβια και ενήλικοι σκύλοι που είναι υπέροχοι.

1. Σκεφτείτε να υιοθετήσετε έναν σκύλο. Υπάρχουν δύο καταφύγια στο νησί που έχουν σκύλους διαφόρων μεγεθών και ρατσών. Έχουν πολλούς ημίαιμους σκύλους, ακόμα και καθαρόαιμους. Συχνά οι ημίαιμοι σκύλοι έχουν πιο ισχυρά γονίδια και ζουν μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή και είναι εξίσου όμορφοι.

2. Εάν θέλετε έναν καθαρόαιμο σκύλο, σκεφτείτε έναν αξιόπιστο εκτροφέα, με καλές αναφορές. Αποφύγετε όσους ζευγαρώνουν παράνομα σκύλους ή την αγορά από pet shops, καθώς πολλά από αυτά τα κατοικίδια προέρχονται από puppy mills και συχνά έχουν προβλήματα υγείας.

(4) Κάντε το σπίτι σας ασφαλές για ένα κουτάβι

Κάντε ό,τι μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές για τον σκύλο σας πριν έρθει στο σπίτι.

1. Κρύψτε τα καλώδια όσο καλύτερα γίνεται.

2. Κλειδώστε τα ντουλάπια, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν φαγητό ή φάρμακα, τοξικά χημικά και άλλα αντικείμενα που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.

3. Κρατήστε τα φυτά ψηλά ώστε να μην μπορεί ο σκύλος σας να μασήσει τα φύλλα τους.

4. Πάρτε έναν κάδο με κλειδαριά ή κρατήστε τον κάδο πίσω από κλειστές πόρτες.

5. Κρατήστε τα ρούχα, τα παπούτσια και άλλα μικροαντικείμενα μακριά. Τα κουτάβια κάποιες φορές τα μασάνε ή/και καταπίνουν.

(5) Εφοδιαστείτε με πράγματα για τον σκύλο

1. Λουρί 1,5-2 μέτρων

2. Κολλάρο που προσαρμόζεται με ταυτότητα και με την δημοτική κονκάρδα, καθώς ο σκύλος σας πρέπει να είναι τσιπαρισμένος και δηλωμένος στον δήμο σύμφωνα με τον νόμο (ρωτήστε την κυρία Χατζίνα εάν υπάρχει επιδότηση)

3. Μεταλλικά ή κεραμικά δοχεία φαγητού και νερού (αποφύγετε το πλαστικό, καθώς είναι πιθανό να το μασήσουν τα κουτάβια)

4. Τροφή για κουτάβια

5. Απλό κρεβάτι σκύλου με αρκετό χώρο

6. Μερικά απλά παιχνίδια για μάσηση και για παιχνίδι

(6) Βρείτε τον σωστό κτηνίατρο

Το νέο σας κουτάβι πρέπει να επισκεφτεί τον κτηνίατρο μέσα σε λίγες ημέρες από όταν έρθει στο σπίτι μαζί σας. Είναι σημαντικό για το κουτάβι να εξεταστεί κλινικά. Είναι μια ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας που δεν εντοπίστηκαν από τον εκτροφέα ή από το καταφύγιο.

Υπάρχουν πέντε εξαιρετικοί κτηνίατροι στην Αίγινα:

1. Δέσποινα Παπαχρόνη και Γιάννης Μπασδαβάνος- τηλ. 2297024942

2. Κέλλυ Σώρρου- τηλ. 229702358

3. Μαρία Καραπανάγου-τηλ. 2297022307

4. Νεκτάριος Κάππας- τηλ. 2297027560

(7) Μάθετε πώς να μεγαλώσετε σωστά το κουτάβι σας

1. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή ειδική για κουτάβια.

2. Ξεκινήστε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας να κάνει την ανάγκη του έξω από τη στιγμή που θα έρθει στο σπίτι. Αυτό μπορεί να πάρει πολλές εβδομάδες ή μήνες.

3. Ξεκινήστε μαθήματα υπακοής στο σπίτι αλλά ξεκινήστε με κάτι μικρό. Να είστε υπομονετικοί και συνεπείς και εκπαιδεύστε με θετική εκπαίδευση. Μην χτυπάτε ή τιμωρείτε το κουτάβι σας, καθώς αυτό μπορεί να το κάνει επιθετικό. Μην είστε πολύ αυστηροί, αφήστε το κουτάβι σας να είναι κουτάβι!

4. Κοινωνικοποιήστε το κουτάβι σας καλά. Πάρτε το κουτάβι σας σε πολλά διαφορετικά μέρη ώστε να γνωρίσει νέα μέρη, ήχους, ανθρώπους και κατοικίδια.

5. Γραφτείτε σε μαθήματα εκπαίδευσης με έναν καλό εκπαιδευτή. Δεν θα βοηθήσει μόνο το κουτάβι σας να μάθει, αλλά θα του παρέχει και κοινωνικοποίηση.

6. Καθιερώστε μια ρουτίνα που θα περιλαμβάνει και άσκηση.

7. Να είστε συνεπείς στις κτηνιατρικές επισκέψεις και τον εμβολιασμό του κουταβιού.

8. Βρείτε χρόνο για να δεθείτε και να παίξετε.

9. Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται στον σκύλο.

10. Εάν υπάρχουν άλλα κατοικίδια στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι θα γνωριστούν σωστά και θα επιτηρούνται όλες τις ώρες.

(8) Ποιος θα αναλάβει σε περίπτωση ανάγκης.

1. Τι θα γίνει με τον σκυλο σας εάν συμβεί κάτι σοβαρό σε εσάς; Ποιος θα τον φροντίσει; Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σχέδιο για αυτή την περίπτωση πριν πάρετε σκύλο. Πολλοί σκύλοι καταλήγουν στον δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας δεν θα είναι ένας από αυτούς.

bottom of page