top of page
120890450_l.jpg

Αφού πάρετε τον κουτάβι σας, τι πρέπει να κάνετε

1. Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας. Για να επιτευχθεί μια μακρόχρονη και υγιής ζωή, η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι σημαντική και επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος καθώς και την ορμονική ισορροπία, το ανοσοποιητικό ακόμα και την ψυχική υγεία του σκύλου σας.

1. Ηλικία: Ξεχωρίστε εάν πρόκειται για κουτάβι, ενήλικο ή υπέργηρο σκύλο και βεβαιωθείτε ότι η τροφή είναι κατάλληλη για κάθε στάδιο της ζωής του σκύλου

2. Ξηρά ή υγρή τροφή: είναι αποδεκτό να ταΐζετε τον σκύλο σας μία ποιοτική ξηρά τροφή για σκύλους ή να χρησιμοποιείτε επίσης υγρή τροφή.

3. Άλλες τροφές: αναμίξτε στην δίαιτά του μαγειρευτό ή ωμό κρέας, ψάρια, λαχανικά και ρύζι.

4. Ωμά: Πολλοί κηδεμόνες επιλέγουν να ταΐζουν τους σκύλους τους με ωμό κρέας, και ενώ αυτό μπορεί να ταιριάζει σε κάποιους σκύλους, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: επιλέξτε κρέας για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς μερικές φορές το κρέας και τα κόκκαλα για κατοικίδια περιέχουν συντηρητικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία του σκύλου σας.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

1.  Αποφύγετε να δώσετε κόκκαλα.

2. Αποφύγετε τοξικές τροφές, όπως είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο καφές, αλκοολούχα ποτά, αβοκάντο, κουκούτσια κερασιών, σταφύλια, γλυκά (ιδιαίτερα σοκολάτα, που είναι τοξική για σκύλους, γάτες και κουνάβια, και κάθε γλυκό που περιέχει το τοξικό γλυκαντικό ξυλιτόλη), τσίχλες (προκαλούν έμφραξη και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να περίεχουν το τοξικό συντηρητικό ξυλιτόλη), ξηρούς καρπούς, σταφίδες, αλάτι, τσάι, μαγιά, φύλλα και βλαστούς πατάτας (τα πράσινα μέρη), ξυλιτόλη (τεχνητό γλυκαντικό που είναι τοξικό για τα κατοικίδια).

3, Αποφύγετε αντικείμενα του σπιτιού που μπορεί να καταπιεί ο σκύλος σας και να τον βλάψουν.

dietG copy.png
toxicE copy.png

2. Άσκηση, Παιχνίδι, Λουρί

 

1. Βόλτα: Βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας κάθε μέρα. Οι σκύλοι δεν πρέπει μόνο να κάνουν την ανάγκη τους αλλά και να απολαμβάνουν τις μυρωδιές. Το να μαρκάρουν και να μυρίζουν το μαρκάρισμα άλλων σκύλων είναι ό,τι είναι για εμάς το να διαβάζουμε εφημερίδα. Η ψυχική και σωματική τους υγεία ωφελείται.

2. Παιχνίδι: Κρατήστε χρόνο καθημερινά για να παίζετε, πετάξτε μία μπάλα, τρέξτε στην αυλή. Παρέχει εκτόνωση στην ενέργεια του σκύλου σας και ενισχύει το δέσιμό του μαζί σας.

2. Λουρί: Κατά τη διάρκεια της βόλτας, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας βγαίνει με λουρί για να είστε σίγουροι ότι δεν χαθεί ή θα χτυπηθεί εάν φύγει ξαφνικά.

leashE copy.png
chainE copy.png

3. Μην αλυσοδένετε τον σκύλο σας, μην τον αφήνετε να ζει μόνιμα σε μπαλκόνια ή σε κλουβί. Είναι παράνομο και απάνθρωπο.

chipE copy.png

4. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι τσιπαρισμένος και δηλωμένος και φοράει κολάρο με την κονκάρδα του και ένα τηλέφωνο και την δημοτική κονκάρδα σκύλου.

• Ενημερώστε τον κτηνίατρο για κάθε αλλαγή το πολύ μέσα σε 10 ημέρες.

• Η απώλεια ενός σκύλου πρέπει να γίνεται γνωστή στον δήμο μέσα σε 5 ημέρες.

• Επιστρέψτε ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού microchip στον δήμο.

socialE (1).png

5. Στειρώστε τον σκύλο σας, ώστε να μην συμβάλλετε στον ήδη υπάρχοντα υπερπληθυσμό αδέσποτων σκύλων (σκόπιμα ή κατά λάθος).

Εάν δεν ζευγαρώσετε τον σκύλο σας, οι άνθρωποι που θα έπαιρναν τον σκύλο σας θα πάρουν έναν άλλον σκύλο σε ανάγκη (ρωτήστε για το επιδοτούμενο πρόγραμμα την κυρία Χατζίνα για το 2021).

vetE copy.png

6. Κρατήστε τον σκύλο σας υγιή ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για την υγεία άλλων κατοικιδίων.

VacE copy.png

Πηγαίνετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο κάθε χρόνο για έλεγχο και βεβαιωθείτε ότι είστε συνεπείς στον εμβολιασμό του

antiparasiteE copy.png

Παρέχετε αντιπαρασιτική θεραπεία για να προστατέψετε τον σκύλο σας απέναντι σε τσιμπούρια, ψύλλους και σκνίπες

cleanE copy.png

7. Μαζεύετε τα περιτώμματα του σκύλου σας. Δεν θέλετε να πατάτε σε περιτώμματα σκύλων, συνεπώς καθαρίζετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας και βελτιώστε την κοινότητά μας.

8. Φερθείτε στον σκύλο σας ως μέλος της οικογένειας και μην τον αντιμετωπίζετε σαν άγριο ζώο, οι σκύλοι είναι εξημερωμένα ζώα που θέλουν την επαφή με τον άνθρωπο και δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους.

famG copy.png

Απαγορεύεται η κακοποίηση, η εγκατάλειψη και η κακομεταχείριση.

 

Η κακοποίηση, η εγκατάλειψη και η έλλειψη ευζωίας του σκύλου επιφέρει ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και πρόστιμο ως  30 000 ευρώ, το οποίο θα επιβληθεί στην Αίγινα.

bottom of page