top of page

Ποια είναι τα κριτήρια για να υιοθετήσετε μία γάτα;
 

Όταν έρθει η ώρα να υιοθετήσετε μια γάτα, θα πρέπει να πάρετε μια σειρά από αποφάσεις. Ορίστε τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 

Ηλικία: μικρή ή ενήλικη γάτα. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στα γατάκια. Ίσως μάλιστα να έχετε ήδη βρει ένα που να θέλετε να υιοθετήσετε. Να θυμάστε πως τα γατάκια είναι εξαιρετικά ενεργητικά και απαιτούν πολύ χρόνο και υπομονή. Επίσης, είναι δύσκολο να προβλέψετε την ιδιοσυγκρασία τους εφόσον αυτή αλλάζει καθώς ωριμάζουν και ενηλικιώνονται. Εάν επιθμείτε η γάτα σας να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προτιμήστε μια πιο ώριμης ηλικίας. Οι ενήλικες γάτες που θα βρείτε στα καταφύγια είναι συνήθως ήρεμες, εκπαιδευμένες και κοινωνικοποιημένες. Είναι με λι΄γα λόγια προσαρμοσμένες στη ζωή στο σπίτι. Μη ξεχνάτε πως τα γατάκια μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα ανθρώπινα μωρά. Τα περισσότερα γατάκια ενηλικιώνονται μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα. Προτιμάτε μια φιλική και εκδηλωτική γάτα ή μια που να είναι περισσότερο ανεξάρτητη και μοναχική; Έχετε παιδιά ή άλλα κατοικίδια, με τα οποία θα πρέπει να ταιριάξει, ή θα είστε εσείς και αυτή; Θέλετε να είναι ενεργητική και παιχνιδιάρικη ή ήρεμη και χαλαρή; Θέλετε να είναι εκφραστική ή προτιμάτε να είναι ήσυχη; Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν μεγάλη σημασία καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο χαρούμενοι θα είστε με το νέο σας γατάκι. Το τρίχωμα και η εμφάνιση γενικότερα είναι επιφανειακής σημασίας, οπότε φροντίστε να έχετε ξεκαθαρίσει τις προτιμήσεις σας προτού επισκεφθείτε το καταφύγιο. Τα καταφύγια, ευτυχώς, σας επιτρέπουν και σας ενθαρρύνουν να αλληλεπιδράσετε με την γάτα που σκέφτεστε να υιοθετήσετε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Έτσι, θα μπορείτε να προσδιορίσετε καλύτερα την ιδιοσυγκρασία της. Εάν σας φανεί επικοινωνιακή και παιχνιδιάρα, πιθανότατα να πρόκειται για μια εξωστρεφή γάτα. Εάν κρυφτεί στη γωνία, μάλλον θα χρειαστεί λίγο χρόνο προτού μπορέσει να σας πλησιάσει. Εάν είναι πολύ φιλική, γουργουρίζει και σας αφήνει να την αγγίξετε, μάλλον θα είναι χαδιάρα και γλυκιά.

Μακρύ ή κοντό τρίχωμα. Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα είναι όμορφες, αλλά απαιτούν πολλή περιποίηση. Εάν δεν διαθέτετε αρκετό ελεύθερο χρόνο τον οποίο να μπορείτε να αφιερώσετε στο τακτικό χτένισμα και βούρτσισμα της γάτας σας, προτιμήστε μία με κοντό τρίχωμα. Επίσης, οι γάτες με μακρύ τρίχωμα αφήνουν περισσότερες τρίχες... τις οποίες θα πρέπει να καθαρίζετε. Όποια επιλογή και αν κάνετε, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι!

Χρώμα. Ανεξάρτητα από το μήκος του τριχώματός τους, οι γάτες μαδάνε. Αν το σαλόνι είναι ολόλευκο ή ανοιχτόχρωμο και επιθυμείτε να το διατηρήσετε έτσι, θα πρέπει ίσως να αποκλείσετε τις σκουρόχρωμες γάτες. Ωστόσο, εάν η γκαρνταρόμπα σας περιλαμβάνει πολλά σκούρα μπλε ή μαύρα ρούχα και σκοπεύετε να αγκαλιάζετε σχυνά το γατάκι σας, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσετε τις λευκές ή ανοιχτόχρωμες γάτες.

Φυλή. Siamese cat with big, bright blue eyes sits staring up.Οι καθαρόαιμες γάτες, όπως οι Σιαμαίες, εμφανίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, είναι βέβαιο πως μια Σιαμαία θα είναι θορυβώδης και εκφραστική, ενώ μια Μέιν Κουν θα είναι φιλική και στοργική. Πριν επισκεφτείτε το καταφύγιο, κάντε πρώτα μια έρευνα όσν αφορά τις διαφορετικές φυλές γάτας και τις ιδιοσυγκρασίες τους.

Να ξέρετε πως οι περισσότερες γάτες ανήκουν στην κατηγορία της κοινής οικιακής γάτας. Πρόκειτα δηλαδή για ημίαιμες γάτες. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει γάτες που εμφανίζουν διαφορετικούς σχηματισμούς, όπως οι δίχρωμες, οι κάλικο ή τρίχρωμες, οι τιγρέ και οι πιτσιλωτές. Κάποιες έχουν κοντό τρίχωμα ενώ άλλες μακρύ. Οι γάτες αυτές διαφέρουν πολύ ως προς την ιδιοσυγκρασία. Ακόμη και εκείνες που μοιάζουν πολύ εξωτερικά μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Ένα από τα πλεονεκτήματά τους έγκειται στο γεγονός πως οι γάτες μικτής φυλής είναι λιγότερο επιρρεπείς σε γενετικές διαταραχές απ' ό,τι οι καθαρόαιμες, χάρη στο ευρύ φάσμα των γονιδίων τους, σύμφωνα με τον οργανισμό VCA Animal Hospitals.

 

Ειδικές ανάγκες. Οι γάτες με ειδικές ανάγκες περιλαμβάνουν εκείνες που εμφανίζουν ασθένειες λόγω ηλικίας, προβλήματα όρασης ή ακοής, και χρόνιες παθήσεις. Ίσως να νιώσετε την ανάγκη να επιλέξετε μια τέτοια γάτα στο καταφύγιο ώστε να της προσφέρετε τη φορντίδα που χρειάζεται. Θα πρέπει όμως να ξέρετε πως οι γάτες με ειδικές ανάγκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσοχή. Χρειάζονται επίσης τακτική κτηνιατρική παρακολούθηση και αγωγές φαρμάκων. 

 

Με πληροφορίες από την Hills

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υιοθετήσετε μια γάτα | Hill's Pet (hillspet.gr)

bottom of page