top of page

Μήπως σας ταιριάζει καλύτερα ένας ενήλικος σκύλος; 

#1. Ένας ενήλικος σκύλος, έχει και μια ενήλικη κύστη.

Το έπιασες; Τα κουτάβια ειδικά τα πολύ μικρά 3-4 μηνών, μπορούν να κρατηθούν για τις ανάγκες τους πάρα (πάρα) πολύ λίγο. Μπορείς να καταλάβεις λοιπόν πόσο σφουγγάρισμα θα έχεις μετά, αν εργάζεσαι και λείπεις από το σπίτι πολλές ώρες. Τα ενήλικα σκυλιά ακόμα και αν δεν είναι εντελώς εκπαιδευμένα για τουαλέτα εκτός σπιτιού, μπορούν εύκολα με κάποιο περιορισμό (πάρκο, crate) να μάθουν να κρατιούνται μέχρι να γυρίσεις εσύ σπίτι και να πάτε βόλτα. Δεν νομίζεις ότι αυτό από μόνο του είναι ένα σοβαρό προτέρημα;

#2. Ένας ενήλικος σκύλος έχει αλλάξει δόντια.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει την κουραστική φάση αλλαγής δοντιών και μασουλήματος των πάντων. Αυτό το στάδιο που ξεκινάει από 2 μηνών και μπορεί να φτάσει ως και τα 2 χρόνια, είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τα παπούτσια σου, τα χέρια σου, τα έπιπλά σου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δαγκωθεί μέσα στο σπίτι σου. Σίγουρα υπάρχουν και ψυχολογικοί λόγοι πίσω από το ακατάσχετο μασούλημα, όμως αν φροντίσεις να κρατήσεις απασχολημένο σωστά έναν ενήλικο σκύλο, με ειδικά παιχνίδια, κόκκαλα κτλ, μπορείς εύκολα να αποφύγεις τις καταστροφές λόγω βαρεμάρας.

#3. Ένας ενήλικος σκύλος είναι αυτό που βλέπεις.

Αν δεν είσαι φαν των εκπλήξεων, αν δεν θέλεις να υιοθετήσεις ένα σκύλο χωρίς να ξέρεις τι μέγεθος θα εξελιχθεί να είναι, τότε υιοθέτησε έναν ενήλικο να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Όχι πως το μέγεθος αποτελεί περιορισμό αφού με σωστή άσκηση και βόλτα όλα τα μεγέθη σκύλου προσαρμόζονται στις δικές σου συνθήκες και στο τρόπο ζωής σου. Να το θυμάσαι αυτό.

 

#4. Ένας ενήλικος σκύλος μπορεί να συγκεντρωθεί ευκολότερα.

Πόσες φορές σου έχω πει ότι ένας ενήλικος σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί ευκολότερα και γρηγορότερα από ένα κουτάβι; Σίγουρα πολλές. Η προσοχή σε ένα κουτάβι διασπάται πολύ πιο εύκολα από ένα ενήλικο σκύλο και επομένως η εκπαίδευση του μπορεί να αποτελέσει πιο δύσκολο έργο. Πίστεψέ με, ισχύει ακόμα και αν μιλάμε για διόρθωση συμπεριφοράς.

 

#5. Ό, τι βλέπεις, παίρνεις.

Υπάρχει μια μικρή παγίδα με τα κουτάβια. Μπορεί να υιοθετήσεις ένα δραστήριο μικρό, για σένα που θέλεις ένα σύντροφο στο τρέξιμο, αλλά να σου βγει ένας ενήλικος υπναράς. Μπορεί από την άλλη να υιοθετήσεις ένα τρυφερό και συνεσταλμένο κουτάβι το οποίο μελλοντικά να αναπτύξει την ενέργεια ενός σκίουρου που πίνει ενεργειακό ποτό, κρυφά, κάθε πρωί. Δεν μπορείς να ξέρεις λοιπόν τι θα σου τύχει. Αυτό ισχύει και για τα καθαρόαιμα φίλε μου, μην γελιέσαι. Εκτός από τα γενικά χαρακτηριστικά μιας ράτσας, υπάρχει και ο χαρακτήρας ε! Ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο. Προφανώς λοιπόν , ένας ενήλικος σκύλος έχει ήδη αναπτύξει το χαρακτήρα του και μπορείς κάλλιστα να διαλέξεις έναν που να ταιριάζει στο δικό σου ταπεραμέντο. Τόσο απλά.

 

#6. Ο ενήλικος σκύλος έχει σαφώς λιγότερα κτηνιατρικά έξοδα.

Νομίζω θα ξέρεις ότι ο πρώτος χρόνος ενός σκύλου είναι γεμάτος με επισκέψεις στο κτηνίατρο για εμβόλια, κυρίως. Ένα κουτάβι χρειάζεται στην αρχή μια σειρά εμβολίων για να προφυλαχθεί η υγεία του. Ένας υγιής ενήλικος σκύλος χρειάζεται απλώς (εκτός απροόπτου) ένα επαναληπτικό εμβόλιο μία φορά το χρόνο και μια στείρωση φυσικά εκτός αν έχει στειρωθεί ήδη από τον σύλλογο ή το καταφύγιο από όπου θα τον υιοθετήσεις. Ε δεν τη λες και μικρή τη διαφορά..

 

#7. Ένας ενήλικος σκύλος είναι ήδη κοινωνικοποιημένος.

Πραγματικά, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικό είναι αυτό! Ένας ώριμος σκύλος έχει ήδη συναναστραφεί με άλλα σκυλιά, γνωρίζει τους ανθρώπους, τα αμάξια στο δρόμο, τους έντονους θορύβους, τις καταιγίδες κτλ. Είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζει τη βόλτα με το αυτοκίνητο και το λουρί καθώς και το κτηνίατρο. Έτσι λοιπόν γλιτώνεις ένα μεγάλο και κουραστικό, ολίγον τι, κομμάτι της εκπαίδευσης ενός κουταβιού.

 

#8. Ο ενήλικος σκύλος μπορεί να σε συνοδέψει παντού κατευθείαν.  

Αυτό σημαίνει άμεση συντροφικότητα και εξοικείωση με το νέο σου σκύλο. Ένα κουτάβι θα πρέπει πρώτα να τελειώσει τα εμβόλια για να βγει ασφαλείς βόλτες έξω. Ένα κουτάβι κουράζεται πολύ εύκολα, κοιμάται πολύ, είναι ασυντόνιστο, ανεκπαίδευτο και θα πρέπει να κάνει τις ανάγκες του συχνά. Κοινώς είναι πολύ πιο δύσκολο να το έχεις μαζί σου όλη μέρα κάθε μέρα!

Έναν ενήλικο σκύλο όμως, μπορείς να τον πάρεις οπουδήποτε από την πρώτη κιόλας μέρα που θα τον υιοθετήσεις. Δεν είναι τέλειο;

 

#9. Ένας ενήλικος σκύλος θα σου δείξει απόλυτη αφοσίωση.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο δύσκολα και επώδυνα βιώματα είχε ένας σκύλος, τόσο πιο ολοκληρωτικά δίνεται στους ανθρώπους που τον υιοθετούν. Του έσωσες την ζωή, του έδειξες αγάπη και τρυφερότητα και αυτός θα σου το ανταποδίδει κάθε μέρα με τον τρόπο του και την συμπεριφορά του. Πίστεψέ με, θα το καταλάβεις μόνο αν το ζήσεις.

 

#10. Υιοθετώντας έναν ενήλικο σκύλο θα νιώσεις καλύτερα με εσένα.

Ο περισσότερος κόσμος είναι επιρρεπής στο να μαγευτεί από την γλυκύτητα ενός κουταβιού. Επομένως πρέπει να γνωρίζεις πως τα κουτάβια δίνονται πάντα πιο εύκολα για υιοθεσία. Όμως, εσύ που θέλεις να υιοθετήσεις ένα σκύλο ώστε πραγματικά να σώσεις μια ζωή, τότε επέλεξε έναν ενήλικο σκύλο ο οποίος μπορεί να περιμένει χρόνια σε μια πανσιόν, σε μια φιλοξενία, σε ένα καταφύγιο. Να είσαι τόσο περήφανος με τον εαυτό σου, όσο θα είναι οι γύρω σου όταν θα μάθουν για την επιλογή σου. Είναι τόσο ελκυστικό και δείχνει τόσα πολλά για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου που θα επιλέξει, συνειδητά, να υιοθετήσει έναν ενήλικο σκύλο που πραγματικά θα ανέβεις εσύ, πρώτα απ’ όλα στα δικά σου μάτια, και μετά σε όλων των ανθρώπων γύρω σου.

 

Πηγή: Μαριλένα Σαρίδη, εκπαιδεύτρια σκύλων
www.nou-pou.gr/pets/10-fantastikoi-logoi-gia-na-yio8ethseis-enan-enhliko-skylo

Anchor 1
bottom of page